‘Twister en Tango’ een uniek tunnelproject

In samenwerking met HSB Bouw Volendam zijn we een mooie uitdaging aangegaan en laten we de bouwwereld zien dat er veel meer mogelijk is met tunnelgietbouw. Dit is de komende periode te zien op het project Twister en Tango aan de Aziëweg in Haarlem.
De projectlocatie ligt in het stadsdeel Schalkwijk. Twister en Tango zijn 2 woontorens, welke in een mooi glooiend park komen te liggen dat door de gemeente Haarlem wordt aangelegd.

De 2 woontorens hebben een zeer opvallende, ronde vorm. Per verdieping zijn de balkons een kwartslag gedraaid. De woontoren Twister heeft 14 bouwlagen en Tango heeft 11 bouwlagen. Elke woonlaag telt 5 appartementen.
Het is erg uniek om dit project uit te voeren met tunnelbekisting. Samen met HSB Bouw zijn we deze uitdaging aangegaan. Er is gekozen voor een inzet, waarmee we een bouwlaag in 4 stortfases kunnen realiseren. Er wordt gebruik gemaakt van 4 tunnels met elk een andere afmeting en 2 verschillende tafelbekistingen. De tunnels zijn allemaal aan elkaar gekoppeld, waardoor er 1 geheel gevormd wordt. De grootste tunnel staat in het midden van het gebouw.

Deze zal na dag 1 doorgetrokken worden voor de 2e stortdag en vervolgens weer klaar gezet worden voor de bovenliggende bouwlaag. Twee smalle tunnels met daartegen een tafelbekisting vormen samen een geheel voor de hoeken. In de tafelbekisting zullen 2 betonkolommen geplaatst worden, welke direct mee gestort worden.

Hendriks stalen bekistingtechniek heeft veel onderdelen, ondersteuningen en steigers speciaal ontworpen voor dit project. Naast de tafelbekistingen zijn ook de ondersteuningsvoorzieningen voor de prefab balkons hierop speciaal afgestemd. De balkons zijn per verdieping een kwartslag gedraaid. Elke hoek en elke laag is steeds weer anders. Doordat er op meerdere posities stelvoorzieningen zijn aangebracht, kunnen de balkons altijd exact afgesteld worden. Met de nodige toevoegingen en verstevigingen aan de tunnels is het mogelijk om de balkons op de tunnels te leggen.

Voor dit project hebben we op het terrein van Hendriks stalen bekistingtechniek een proefopstelling gemaakt van de tunnels met daarop de prefab balkonplaten. Voor een aantal medewerkers van HSB Bouw heeft Hendriks stalen bekistingtechniek een dag georganiseerd om de proefopstelling te bekijken. Ook kregen ze een rondleiding in de fabriek en op het terrein van Hendriks stalen bekistingtechniek.

Door te durven denken in tunnelgietbouw, uitdagingen niet uit de weg te gaan, ervaren mensen, goede tunnelploeg, kennis en de hechte samenwerking tussen Hendriks stalen bekistingtechniek en HSB Bouw is er bewezen dat er ontzettend veel mogelijk is met tunnelbekisting.

Terug naar overzicht