Succesvol co-makership leidt tot unieke tunnelbekistingBouw-en ontwerpprocessen versnellen en flexibiliseren

Als het om tunnelbekistingen met onbegrensde mogelijkheden gaat, is Hendriks stalen bekistingtechniek het juiste adres. Dat blijkt eens te meer door de introductie van de voltunnel; een tunnelkist die beukmaten tot 10 meter mogelijk maakt. De kist, die in co-makership met Red Betonbouw is ontwikkeld, wordt ingezet bij de bouw van de President in Den Haag. Dagelijks wordt zo 170 m2 ‘presidentiële’ nieuwbouw gerealiseerd.

Gelegen op de hoek van de President Kennedylaan en in de nabijheid van congrescentra, musea en internationale instellingen, verrijst de President. Dit nieuwbouwproject biedt ruimte aan 133 vrije sector huurappartementen, 22 koopappartementen en 2 penthouses. In opdracht van Heembouw realiseert Red Betonbouw hier de volledige ruwbouw. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een unieke tunnelbekisting die in co-makership met Hendriks stalen bekistingtechniek werd ontwikkeld.

Voltunnel
Deze nieuwe ‘voltunnel’ heeft een maximale breedte van maar liefst 11 meter. Een ongekend grote beukmaat van 10,20 meter kan zo worden gecombineerd met de snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid van de tunnelbekistingtechniek. Maar bovenal biedt die grotere beukmaat nu nog meer vrijheid voor architect, ontwerper of constructeur. Die vrijheid blijft niet beperkt tot het ontwerp van nieuwbouw, maar biedt ook later in de levenscyclus van een gebouw – bijvoorbeeld tijdens herinrichting – onbegrensde mogelijkheden.

Co-makership
Wie tunnelbekisting zegt, kan niet om Hendriks stalen bekistingtechniek heen. Dat beseft ook Red Betonbouw dat sinds 2005 met Hendriks samenwerkt. Vanaf de eerste samenwerking trekken de bedrijven als co-makers op. Enes Djerlek van Red Betonbouw: “Dat co-makership heeft zich al meerdere malen bewezen. We werken doelgericht samen naar een resultaat. En dat resultaat is bij elke gezamenlijke ontwikkeling een succes geweest. Niet alleen op dit maar ook op andere projecten heeft dat tot de nodige innovaties geleid. ” Chris van Ree van Hendriks stalen bekistingtechniek vult aan: “Toen de eerst plannen voor de President ontstonden, zijn we ook dit keer weer samen gekomen. Zo konden we samen de ontwikkeling en engineering oppakken. Zoals ook in vorige projecten is ook nu weer ons hoofd van de Engineeringafdeling intensief bij de ontwikkeling betrokken. Samen hebben we zo de constructieve mogelijkheden en beperkingen op een rij gezet en dat gebruikt als uitgangspunt voor iedere volgende ontwikkelstap.”

Sneller bouwen en meer vrijheid
Het resultaat is ook dit keer bijzonder: een tunnel met een breedte van maar liefst 11 meter. Met deze voltunnel wordt dagelijks zo’n 170 m2 vloer gerealiseerd; twee dagen later is de verdieping met 6 woningen, inclusief zelfdragende balkonplaten, klaar. De nieuw ontwikkelde, tapse centerpennen (gebaseerd op het eenzijdig bedienbare MAXIMO centerpen MX15 van Peri) zijn zelfklemmend en maken het gebruik van kunststof conussen overbodig. Na het uitharden van het beton is het ontkisten eenvoudig. Een intelligent scharniersysteem ontgrendelt de 2 helften waar de kist uit opgebouwd is, waarna de kist met behulp van een kraan kan worden uitgereden.

Veel vertrouwen
De nieuwe tunnelbekisting is voor Red Betonbouw een doordachte investering in de toekomst.
Enes Djerlek: “We zijn ons bedrijf middenin de crisis gestart. Vanaf het eerste moment hebben we altijd veel geïnvesteerd in de toekomst. Ook nu weer. De bouw trekt gigantisch aan en het aantal aanvragen is enorm. De investering in de voltunnels komt dan ook exact op het juiste moment. Wat ons betreft is er met de voltunnel volop vertrouwen in de toekomst!”

Terug naar overzicht